15 oktober 2020

Data Value Mapping

Het klopt de klant is belangrijk en we moeten absoluut inzetten op de klantbeleving en het beter begrijpen van de noden en behoeftes van deze klant. Maar...

Ik bekijk de dingen graag vanuit het product en proces zelf en kijk van daaruit naar de wereld. En als je met die bril naar de tools van service design en design thinking kijkt, dan zie je hoe je deze ook op een andere manier kan gebruiken met verrassend nieuwe resultaten.

En dus vond ik de Empathy Mapping tool een geschikte tool om in te zetten om met bedrijven de discussie aan te gaan wat het betekent om een slim product te ontwerpen.

Als ik bedrijven immers vraag: "wat het betekent 'een slim product/proces' in jouw context", dan krijg ik heel snel antwoorden op slim voor de klant, maar dat een product/proces ook slim kan zijn voor andere spelers uit het ecosysteem en bijgevolg zelfs extra business kan opleveren, dat wordt heel vaak vergeten. Nochtans met de juiste blik of kijk op de dingen, kan dit heel verhelderend zijn.

En dus draaide ik de Empathy mapping tool om en zet ik voortaan het product centraal ipv de gebruiker, maar eigenlijk blijft het principe net hetzelfde... Wat ziet jouw product, wat voelt het, wat doet het... er zijn vandaag de dag al zoveel sensoren en meetinstrumenten voorhanden dat we dit allemaal digitaal kunnen registreren en dus meten.

Zelf noem ik deze manier om de tool te gebruiken ondertussen Data Value Mapping, want dit is wat je doet. Je brengt op die manier de waarde van data naar boven die in je product of proces schuilt en ik kan je verzekeren, je zou versteld staan van welke data en inzichten jouw product/proces allemaal kan opleveren.

Neem als voorbeeld de google street car. Die rijdt rond om het wegennet op te meten en in kaart te brengen, maar wat als we die wagen vol zouden steken met extra meetinstrumenten en sensoren, welke info zou die nog meer kunnen opleveren... Misschien laat de wetgeving nog niet alles toe en bij elke innovatie moet je aandacht hebben voor de ethische impact, maar laat je verbeelding de vrije loop en de extra businessmodellen rollen er zo uit...

Deze oefening lijkt me ook een ideale basis om opportuniteiten voor algoritmes en artificiële intelligentie te spotten, want hoe breder de basis van data verzamelen, hoe meer mogelijkheden dit voor later schept.

“Als innovatie- en transformatie expert geloof ik er rotsvast in dat elk product, proces of dienst een oplossing van een probleem is en als je van die invalshoek leert kijken, dan zou je versteld staan welke nieuwe inzichten die je oplevert.”

An
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×